Blog 1 - Navigeren door Europa’s twin transitions: duurzaamheid en digitalisering

Digitaliseringsbeleid, Duurzaamheidsbeleid
Toward a green digital future
AUTEURS: Christian Verhagen, Arthur Dallau

3 oktober 2023

Met de naderende verkiezingen voor het Europees Parlement in juni volgend jaar, bevinden we ons op een kritiek kruispunt voor de toekomst van Europa. Deze verkiezingen zijn beslissend voor de samenstelling van de nieuwe Europese Commissie en het beleidsprogramma voor 2024-2029.

Het is belangrijk dat Nederland een proactieve en weloverwogen rol speelt in de vorming van dit programma. Overheden en organisaties moeten, bovenop hun reguliere taken, deze Europese ontwikkelingen integreren en balanceren met andere maatschappelijke uitdagingen. Het Europe Office, een initiatief van Verdonck, Klooster & Associates (VKA/ The Highberg Group) en INSPIR8ION, is precies om deze reden opgericht.

Het Europe Office fungeert als een centraal knooppunt en steunpunt voor overheden en diverse branche-, beroeps en belangenorganisaties met vragen en behoeften rondom Europa, vooral gericht op de ontwikkelingen en aankomende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en digitalisering. Wij helpen organisaties door te ontzorgen en te navigeren door het ingewikkelde landschap van Europese wet- en regelgeving, en om de impact van Europese ontwikkelingen op gebieden zoals bijvoorbeeld data governance, kunstmatige intelligentie, digitale identiteit en cyber security te duiden. Met onze uitgebreide kennis en expertise in Europese public affairs en strategieën, bieden wij op maat gemaakte producten en diensten, trainingen en netwerkmogelijkheden, die organisaties in staat stellen om proactief deel te nemen en vorm te geven aan het Europese landschap.

Het Europe Office fungeert als een centraal knooppunt en steunpunt voor overheden en diverse branche-, beroeps en belangenorganisaties met vragen en behoeften rondom Europa, vooral gericht op de ontwikkelingen en aankomende wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid en digitalisering.


Een nieuwe horizon: de Digitale Decade en de Green Deal

Op 6 februari 2024 organiseren we ons allereerste Europe Office event. Dit evenement belooft een diepgaande verkenning te zijn van de Digital Decade en de Green Deal, waarbij we relevante wet- en regelgeving gedetailleerd zullen analyseren. Deze kaders hebben een blijvende impact op organisaties. Daarnaast blikken we vooruit richting 2030, samen met diverse experts, om een breder perspectief en nauwkeurig inzicht te bieden in de toekomstige ontwikkelingen en kansen.

De opkomende Europese wet- en regelgeving en de twin transitions van duurzaamheid en digitalisering brengen aanzienlijke veranderingen en uitdagingen met zich mee. Het Europe Office staat klaar om organisaties te ontzorgen en te begeleiden in deze transitie, door het bieden van inzicht, ondersteuning, en strategische begeleiding. We roepen je op om samen met ons deze reis te maken, om zo niet alleen te voldoen aan de Europese ontwikkelingen, maar ook om kansen te benutten en bij te dragen aan een sterkere en meer verbonden Europese Unie. Laten we samenwerken om de toekomst van Europa positief vorm te geven en om Nederlandse organisaties te empoweren in hun Europese activiteiten. En vergeet vooral niet onze monitor te lezen en te luisteren naar onze EuropeOffice podcast voor meer inzichten en discussies over deze cruciale thema’s!